Obezim Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

“Öncelikli olarak fazla kilolarınızın kaderiniz olmadığını, bu fazla kilolardan kurtulmanız gerektiği ve kurtulabileceğinizi bilmelisiniz’’

Eğer Vücut Kitle İndeksiniz 30kg/m2nin üzerinde ise mutlaka tıbbi yardım almalısınız. Daha önce belirttiğimiz gibi obezitenin yol açtığı tıbbi sorunları bilmeli ve çok iyi bir şekilde motive olarak fazla kilolarınızdan kurtulmalısınız. İzliyeceğiniz adımlar şu şekilde olmalıdır.

1- İlk olarak bulunduğunuz yerde eğer bu konuya özelleşmiş bir merkez varsa oraya başvurmanız önerilir. Obezitenin olası endokrinolojik sebepleri, tüm obez hastalarda bu sebepler %1 den daha az görülse de ilk etapta araştırılmalıdır. Bunlardan en yaygın olanları Troid hormonlarının az çalışmasına bağlı hipotiroidi ve böbrek üstü bezlerinin aşırı kortizol üretmesine bağlı gelişip santral obeziteye yol açan Cushing hastalığıdır. Basit bir kan tahlili ile troid fonksiyonları değerlendirilebilir. TSH adlı hormonun yüksekliği Hipotroidiye işaret eder. Cushing hastalığında ise gece içeceğiniz düşük doz bir kortizol hapı sonrası sabah saat 08.00 da vereceğiniz kandaki kortizol düzeyi tanı koydurucu olacaktır.

2- Özellikle kısa dönemde çok kilo alan bireylerde majör depresyon başta olmak üzere bazı psikolojik sorunlar obezitenin sebebi olabilmektedir. Yemek yeme adeta psikolojik bir savunma mekanizmasına dönüşebilmektedir. Yani yemek bu hastaların mevcut duygusal durumunun dışa vurum şeklidir. Bu durumda psikolojik destek alınmalıdır. Uzun ve zahmetli olsa da tedavi edilebilir.

Psikolojik  destek tedavisinin basamakları

–  Kendi kendini gözlemleme ve yeme alışkanlıklarını not etme

–  Yemek yeme uyaranlarını belirleme (hangi sosyal durumlar size bir şeyler yeme ihtiyacı doğuruyor)

–  Uyaranların kontrolü (belirlenen durumlar kontrol edilmeye çalışılır)

–  Alternatif davranışlar geliştirme ( yeme ihtiyacı duyduğunuz zaman sevdiğiniz bir arkadaşınızı arayabilir, kitap veya dergi okuyabilir kısacası hoşlanacağınız başka bir davranış sergilemelisiniz)

–  Kendini ödüllendirme (yemek yeme dürtülerinizi kontrol edebildiğinizde kendinizi ödüllendirin, mesela, uzun zamandır almak istediğiniz bir ayakkabı veya kıyafeti alabilirsiniz)

–  Yeni hayat düzenine alışma

–  Çevre desteği

3- Herhangi bir endokrinolojik hastalığı olmayan hastalardaki ilk basamak diyetisyen kontrolü altında yeme alışkanlıklarını değiştirmeye çalışmaktır. Kontrollü bir diyet programı ve düzenli egzersizle kilo vermek mutlaka denenmelidir.(ayrıntıı bilgi tıkla) Bazı ilaçlarla (yağ metobolizmasına etki eden) bu sürece destek olabilir. İlaç kullanımı mutlaka endokrinoloji uzmanı bir hekim tarafından onaylanmadan denenmelidir.

4- En az 2 diyet programı veya 6 altı aylık diyetten sonra kilo veremeyen veya kilo verdikten sonra eski kilolarına geri dönen morbid obezler obezite cerrahisi adayıdır.

Op. Dr. Onur Peşluk
Genel Cerrahi Uzmanı

morbid obezite cerrahisi, morbid obezite ameliyatı, şişmanlık ameliyatları